selamlar suat,
öncelikle yorumunun açıklığı için teşekkürler. hem dogmatizm hem de soldaki yaygın bilgi sahibi olamdan fikir üretebilme hali üstüne yazdıkların çok değerli. deniz yoldaşı da haberdar ederim, ama ben kendi namıma biraz cevap vermeye çalışayım. O kısmın alıntılandığı yeri ben de bulamadım. Büyük olasılıkla şu anda engellenen anarşistbakış arşivindedir. İstersen şuradan bulmaya çalışabilirsin tamamını:
http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-w..._articles.html
Bunu çıkartabileceğimiz bazı gelişmeler ana metinde de geçiyor, ama onları tekrar edip yenilerini ekliyim: İspanya Komünist Partisi'nin (PCE) cumhuriyetçi burjuvaziyle ittifaka inanacından dolayı anarko-sendikalist Katalonya ve Aragon'un aksine toplumsallaştırmalara girişmemesi yani toplumsal devrimi ertelemesi 35 Komintern kongresinden beri yürülüğe konan Halk Cephesi taktiğinin bir sonucuydu ve bu taktiğin amacı anti-faşist burjuva kesimleri bile kapsayacak ittifaklar kurmaktı. PCE'nin SSCB onayıyla dış propagandasında sosyalizmin lafını etmeden cumhuriyet savunusunu ön plana çıkartması tam da SSCB'nin dış politikada faşist ekseni burjuva demokrasileriyle çevreleyerek yalıtabileceğini zannetmesine dayanıyordu. Dolayısyla şu yorumuna katılıyorum, ama denizin alıntıladığı şeyle çelişmiyor:
Bu sadece Halk Cephesi taktiğini faşizmin ve egemen sınfılarla ilişkisine dair yanlış kavrayışından kaynaklanıyor. Burjuva Avrupa faşizme ses çıkarmıyordu, evet, SSCB çıakracağını zannediyordu, buna da evet. Hitler'le Stalin'in iğrenç uzlaşması bir ölçüde SSCB'nin burjuva Avrupadan umudu kesmesini simgeler. İspanya'nın yanında Fransa ve İtalya örneklerinde faşizmin yükselişini ve sosyalist hareketi inceleyen şu yazı bu taktiğin daha detaylı bir eleştirisini verebilir:
http://www.anarkismo.net/article/6915
dayanışmayla,
Karl Marks, 1845
|